уторак, 18. јануар 2011.

CITRIN
Citrin je žuti varijetet kvarca. Boja mu se kreće od limun-žute po kojoj je i dobio ime (fr. citron - limun) preko zlatne do braonkasto-narandžaste, a duguje je prisustvu gvožđa. Nastao je od ametista izloženog visokim temperaturama, treba ga držati dalje od od jakog svetla i visokih temperatura koje mu mogu trajno promeniti boju.
U staroj Grčkoj je nošen protiv zmijskog otrova i loših misli. Rimljani su u prvim vekovima nove ere od citrina pravili geme i kabošone. Istorijski se povezuje sa izraelskim plemenom Naftali. Naglo je postao popularan u doba romantizma.
  Povoljno utiče na endokrini sistem, krvni sistem, urinarni trakt, imuni sistem, mišiće i obnavljanje tkiva. Otklanja toksine i pomaže prilikom oslobađanja od zavisnosti.
Poznat je kao Kamen uspeha jer donosi uspeh, izobilje i blagostanje. Predstavlja Trgovački kamen  i poboljšava zaradu i sklapanje poslova ako se nosi u novčaniku ili drži u kasi. On je kamen dobrog ishoda mada se ti dobri ishodi mogu pokazati i na sasvim neočekivane načine. Citrin odgoni negativnu energiju pri čemu je ne upija, tako da mu energetsko čišćenje nije potrebno. Može se koristiti za prečišćavanje neželjenih energija iz okruženja. Porodični problemi izazvani negativnom energijom ili energetskim blokadama nmogu biti rešeni pomoću citrina.
Utiče na treću čakru (ispod pupka). 
Čisti auru od negativnih energija i tuđih uticaja. Koristan je za meditaciju. On je zaštitni kamen. Stimuliše pamćenje, a odličan je za pamćenje i sećanje snova. Otklanja noćne more i druge probleme sa snovima. Pomaže shvatanje i postizanje lične svrhe života. 
Citrin povećava jasnoću misli, samodisciplinu, samouverenost i snagu volje. Takođe poboljšava kreativnost i donosi iskrenost. Odnosi depresiju, sumnju u sebe, ljutnju i nagle promene raspoloženja. Donosi radost i sreću osobi koja ga nosi. Otklanja samodestruktivne namere. Pomaže osobi da prevaziđe emocionalne traume i žalost. Senzualnost i seksualnost takođe mogu biti unapređeni nošenjem citrina.
Nalazišta su u Brazilu,  Francuskoj, Madagaskaru, Rusiji i SAD.

Нема коментара:

Постави коментар