уторак, 18. јануар 2011.

ONIKS
Prema grckom mitu, Kupidon je vrhom svoje strele odrezao nokte usnuloj Afroditi i rasuo ih po plazhama shirom sveta. Videvshi to, parke su te nokte pretvorile u kamen kako ni jedan deo bozhanskog tela ne bi bio unishten. Grci su ovaj kamen nazvali oniks.
Oniks spada u kalcedone, mikrokristalastu grupu kvarca. U ovu grupu spadaju josh i ahat, jaspis, sard i meshavina sarda i oniksa - sardoniks. Cela ova porodica minerala je u helenistichkom periodu nazivana oniksom. Kasnije su Rimljani oniksom nazvali prugasti mineral raznih nijansi braon, od bele do crne. Od ahata se razlikuje po tome shto su pruge ahata nepravilno zakrivljene, dok su kod oniksa prilichno prave.

U antičkom dobu je crni oniks spadao u najvažniji nakit i Ijekovito kamenje. Gotovo svi narodi, a naročito Indijanci štovali su ga kao zaštitni kamen protiv crne magije, čarobnjaštva i čarolija. Carobnjacima je davao sposobnost sprječavanja teških bolesti i katastrofa. Rane i oboljenja su se iscjeljivale.
Moci oniksa deluju na sve chakre. On ojachava vezu izmedju Zemlje i osobe koja ga nosi za vreme meditacije i astralnih putovanja.U  skladu je sa Zemljinom energijom, uskladjuje Jin i Jang, ali ne reaguje dobro na energetsko programiranje. Veruje se da shtiti od zmijskog otrova i ujeda insekata.

Crni oniks vrlo snažno prodire kroz kožu. Pri tome potiče prirodnu funkciju kože i štiti je od gljivica, upala i sunčevih opekotina. Preporućuje se blago ispiranje kože otopinom oniksa.

Ljekoviti učinci: oči, apatija, noge, sluh, srce, koža, kosa, kosti, čir na želucu, slezena, živci, bubrezi, nokti,epilepsija, osjetljivost na promenu vremena.

Psiha: strah, naklonosti, odnosi, strast, labilnost raspoloženja, žalost, umanjuje seksualnu napetost i bracne nesuglasice. Mozhe imati i negativne efekte u vidu nocnih mora, depresije i gubitaka u pravnim raspravama
Pomaže s uzemljenjem i kontrolisanjem viška neželjenje energije. Koristan je za porast izdržljivosti i hladnokrvnosti.

Oniks stvara  sklad izmedu duše i tela i tako podaruje otpornost, stabilnost i životnu radost. To se prenosi i na naše unutarnje organe. Ublažuje i isceljuje melanholiju, depresije i negativne uticaje kroz zračenje zemlje, zle Ijude i crnu magiju.On je kamen odbrambene magije.
Oniks se u mnogim mitovima spominje u vezi sa snom. Kazhe se da oniks kroz snove mozhe pruzhiti uvid u buducnost. Spiritisti veruju da ce empate i osobe sa izrazhenom intuicijom koje ga nose imati zastrashujuce snove, ali da ce ih oniks shtititi. Ovakve nocne more mogu dovesti slabije osobe do duboke melanholije ili depresije. Ako sanjate oniks najavljen vam je srecan brak.
Cisti se pod vodom, a regenerise se tako sto cete ga staviti na zemlju.
Najveca nalazista su u Meksiku, Brazilu, Madagaskaru, Alzhiru, Indiji i Pakistanu.

Нема коментара:

Постави коментар